Vilka sorters honung finns det?

Många tror att det bara finns en sorts honung. Men det är helt fel utan det finns flera sorters honung som kommer från vissa speciella växter, säsonger eller olika geografiska områden. På så vis får honungen olika smaker, färger och konsistens, som beror på vilka växter bina har hämtat sin nektar ifrån.

Det krävs är att biodlaren sätter bikupan i ett visst område där en speciell blomma blommar. För att sedan skörda honungen från den kupan när blomningen är slut för säsongen. Detta ger en honung som har då en dominerande dragväxt i sin honung, tack vare den speciella nektar som just denna växt har.

Det finns åtskilliga olika sorters honung. För att vara en honung ska få ett namn efter en växt krävs det att den finns 50 % pollenhalt från blomman av just den växten. Dessa är några exempel som är sortshonung efter specifika blommor.

Maskroshonung – är den första honungen som bina ger ifrån sig i vårt nordiska klimat. Ger en extra smakrik och aromatisk honung. Färgen är halmfärgad.

Klöverhonung – är den viktigaste näringskällan för honungsbina i vårt svenska klimat. Ger en mild smak, men inte så mycket arom. Färgen är gulvit. Tack vare den höga halten av pollen som ger den gula färgen.

Ljunghonung – är uppskattad för sina antibakteriella egenskaper. Skördas på sensommaren och under hösten. Ger en extra smakrik och aromatisk honung. Färgen är rödbrun. När den kristalliseras blir honungen brun.

Hallonhonung – är en av de bästa nektarkällorna. Kan bli olika sorters honung beroende på vilken sort hallon det är. Honungen är smakrik inte aromatiskt. Färgen är gulvit. När den kristalliserar sig kan det skimra som pärlemo.

Lindhonung – skörds runt herrgårdar och kyrkor, där det finns mycket lindar. Honungen är extra smakrik, frisk, mintsmak och aromatisk. Färgen är ljusgul

Rapshonung – fås från de fält som odlar raps. Har en mild smak inte aromatisk. Färgen är nästan vit.

Andra sätt att få honung på är att blanda olika andra sorters honung genom att mixa två olika sorters honung och så vidare.

På detta vis får man åtskilliga sorter honung!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *