Bli biodlare

För den som gillar att ta vara på saker och ting från naturen, kan ett sätt vara att ha sin egen bikupa och när man är varmt i kläderna, flera kupor. Som biodlare följer man samspelet mellan naturen och årstiden på året.

Framför allt är det en levande hobby eller rent av ett yrke för vissa personer. Honungen, bipollen, propolis och bivax har använts för att förstärka människors hälsa och bota sjuka, genom flera årtusenden.

Att ha bin och sin egen biodling är en självklarhet om man ska hålla på med självhushåll för gårdar och lantbruk. Har man bin på sin mark så är det inte bara att bina pollinerar grödorna, fruktträd och bärbuskar utan dessutom som slutprodukt får man ett naturligt sötningsmedel.

För att lära sig om hur det är att ha sin egen biodling med svenska bin finns det olika sätt att lära sig.

Gå en kurs i biodling. Kontakta den lokala biodlarförening, där får man reda på när kurserna börjar. Finns det ingen förening kan man höra av sig till en biodlare i trakten för att höra om den personen kan vara som en mentor för dig. Annars hör med de lokala studieförbunden för att få reda på mer om det finns några kurser.

Det finns annars gott om litteratur om just biodling som man kan ta sig an och läsa. På så vis får man reda på hur man ska göra för att skaffas sig material till en biodling, som till exempel var och när det är dags att köpa bin. Dessutom finns det även filmer på Youtube som ger en inblick i vad som krävs för att ha sin egen biodling, eller varför inte införskaffa sig i en biodlar kurs online där du får lära dig om allt som har med biodling att göra. Var dock säker på att de som ligger bakom kursen är seriösa och inte är något hitte på bolag som bara är ute efter att tjäna snabba pengar.

Svårare än så är det inte att skaffa sina egna bin och skapa sitt första bisamhälle. Tänk själv hur gott det kommer bli att smaka på din egen honung, samtidigt som du hjälper till att bevara våra bin.

Redskap som kan behövas vid biodling

Biredskap för att kunna hålla på med biodling är inte många men de kan vara väl behövda med tanke på att bina kan stickas och det vill man ju inte!

För att börjar med biodling behöver du först och främst en bikupa. Till den behövs ramar, kupkniv, biborste och rökpust (som pustar ut rök, för att få bort bina) vilket gör att det blir lättare att handskas med bina.

Naturligtvis behövs det speciella arbetskläder också, och dessa är – bihatt, slöja, overall, jacka eller hel dräkt och bihandskar. Dessutom behövs en honungsslunga för att kunna slunga honungen.

En honungslunga är en stor manick där man sätter ner ramarna som innehåller honung från bikupan. Dessa ramar sätts i slungan. När slungan börjar rotera slungas honungen ut och rinner ner längs sidorna i slungkaret, för att sedan rinna ut genom en kran som finns på botten av honungsslungan.

När man har hållit på med biodling märker man vilket utrustning man behöver eller inte. Det hänger mycket på var och en av odlarna, vad de tycker är bra eller inte. Det finns biodlare som till och med tillverkar sina egna redskap för att underlätta arbetet, vilket även kan bli ett roligt sidoprojekt för den som gillar att bygga och skapa egna prylar och verktyg.

All utrustning finns att köpa via nätet eller den biodlarförening man tillhör. Om inget annat hjälper de säkert till med goda råd och tips om var man kan få tag på utrustning till sin biodling.

De biredskap som utnyttjas på de flesta biodlingarna är, först och främst en bikupa. En bikupa ha sedan fyra lådor med ramar, tak, botten, en botten för att tömma kupan med bin, mellanväggar av vax, galler som spärrar av, täckskiva, fodrare och pall till kupan.

Till honungslungan kan man behöva avtäckningsgaffel och bricka, sil för att sila honungen, honungsburkar med lock, slev att röra runt i honungen och refraktometer, till och början.

Mycket mer är det inte som man behöver. Förutom bina förstås!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *