Vad är honung?

Bin samlar nektar som finns i blommorna runt om bikupan. Den nektar som de har samlat ihop kommer att omvandlas till det vi människor kallar honung. Denna honung lagrar bina i bikupans vaxkakor, i alla de små sexkantiga cellerna. När honungen är ”mogen” sätter bina ett lock över cellen, och då är det dags för biodlaren att skörda.

Det första som odlaren gör efter att plockat bort ramarna med vaxkakorna från bikupan, är att ta bort det vaxlock som bina har satt på. Därefter placeras vaxkakorna i en honungsslunga, som kan liknas med en centrifug. Man kör igång slungan och honungen slungas ut ur vaxkakorna.

Steget efter blir att sila honungen från vax och andra främmande partiklar. Sedan är det bara att äta den nyskördade/nyslungade honungen. Honungen är alltid flytande. Därefter sätter biodlarna tillbaka vaxkakorna i bikupan, för att bina ska fylla dem med ny honung igen.

I den svenska honungen kan det bildas kristaller efterhand. Det beror på att det finns en hög halt av druvsocker i honungen och den ger en snabb kristallisation. Biodlaren rör i honungen med jämna mellanrum för att få en smörig, mjuk, jämn struktur på honungen. Detta gör odlaren flera gånger per dag, fram till dess att honungen är tjockflytande och ogenomskinlig. Därefter tappas den på burkar.

I burkarna håller honungen i princip hur länge som helst så länge den förvaras på rätt sätt. Burkar med honung förvara på ett mörkt och svalt ställe, och inte över 15 grader Celsius. Är burken oöppnad kan den hålla i flera år. Även öppnad honung håller längre än ”bäst för datum”. Det sägs att man har hitta ätlig honung i gamla egyptiska gravar.

Honungen kan användas till så mycket, som exempelvis till matlagning och bakning, i dryck och den kan till och med användas i medicinskt syfte vid bland annat halsont.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *