honung är ett verkligt överraskande ämne, dess användningsområden är fantastiska och dess välgörande egenskaper påverkar i hög grad människors hälsa. Det är en helt naturlig förening, producerad av bin som en matreserv för de kallare årstiderna. Men hur gör bin honung ? Låt oss ta reda på det tillsammans.
Vad är honung gjord av?
Honung är resultatet av en lång och tröttsam process av bin. naturlig honung produceras genom omvandling av vissa naturliga ämnen som ger näring till svärmen . Denna process gör att bina kan bevaras under lång tid utan att skapa mögel. Dessa insekter har en mun som består av ett slags rör. Varje mat måste därför vara i flytande form. Annars förvandlar bin ämnena till flytande tillstånd och blandar dem med sina egna avföring.
Bin omvandlar faktiskt blommans sekret (nektar) och de sekret som de själva producerar tills blandningen erhålls. Efter produktionen lagras den i cellerna i vaxkakorna och sedan inne i kupan eller i kupor beroende på om bina är i naturen eller i biodling.
Hur gör bin honung?
I en bikupa bidrar varje individ till att hela överlevnadsmekanismen fungerar på ett mycket organiserat sätt. När det gäller honungsproduktion går bina igenom olika välstrukturerade stadier för att sedan skaffa tillräckliga reserver och överleva. Ja, för honung är inget annat än en matförsörjning för våra älskade bin.
Först flyttar utforskaren från bikupan över långa avstånd under flygning tills de har nått en lämplig matförsörjning för att fylla på pollen och nektar . Efter olika patrullerande rörelser återvänder upptäcktsresande till kupan och kommunicerar med resten av svärmen i vilken riktning de ska gå för råvaruförsörjning. När informationen om födokällan väl är lärd, blir det upp till foderbina att åka dit och börja samla in så mycket pollen och nektar som möjligt och sedan transportera det till kupan. I det här fallet tilldelas uppgiften de äldre bina som kommer att utföra ett riskabelt jobb som flyger från blomma till blomma under ögonen på många rovdjur.
Väl tillbaka i kupan med matförsörjningen börjar bina bearbeta ämnena tills de får honung. Efter att ha blandat nektar med vissa ämnen som de själva producerar kommer andra bin att flytta in ämnet i cellerna. Men arbetet slutar förstås inte där. Det är vid denna tidpunkt som bin arbetar med att sätta igång den viktigaste processen för att skapa honung, nämligen ventilation.
Vad är ventilation
Under ventilationsfasen rör bina sina vingar intensivt, vilket ökar temperaturen i kupan och får en del av vattnet att avdunsta. Sirapen blir därför tätare, sötare och bättre bevarad med tiden, för tack vare den låga koncentrationen av vatten, den höga förekomsten av sockerarter och de speciella ämnen som bin tillför blir den ett livsmedel där varken bakterier eller mögel trivs. jäst.
Hur mycket honung biodlaren samlar in
Biodlarnas arbete är mycket tålamod. En bra biodlare arbetar i symbios med sina bin och tar från dem bara den mängd som behövs för hans vinst samtidigt som den ger tillräckligt med mat för att överleva utan ansträngning. Att ta för mycket honung från bin skulle vara kontraproduktivt för djuren och för biodlaren själv, eftersom bina inte skulle överleva utan en bra tillgång på honung och till och med bonden skulle drabbas av en förlust.
Typer av honung
Honung är en sockerprodukt gjord av honungsbiet, det vill säga biet som samlar nektar och bearbetar den igen. Det finns så många typer av honung på marknaden. De olika typerna varierar i färg och smak, men det är också möjligt att märka en annan typ av kristallisation .
Det bör noteras att honung inte bara utvinns från blommorna utan också från bladen och örtartade stjälkar av vissa typer av växter. Vi kan därför göra en första skillnad mellan honung från blommor, honung från grenar och stjälkar och honung från löv och kvistar. Men bara den första av dessa kan betraktas som en riktig älskling.
Näringsvärden och hälsofördelar
En tesked honung innehåller cirka 15 kcal. Det är en bra mat för vår kropp, men som alla ämnen som innehåller socker rekommenderas en måttlig konsumtion från 50 gram till max 100 gram per dag. Inuti hittar vi sockerarter 66-83% glukos, fruktos, sackarosoligosackarider, vatten 13-20% och en liten mängd proteiner. Honung är ett antibakteriellt livsmedel och en antibiotisk allierad till immunsystemet , som ofta används inte bara för naturlig hälsa utan också för kosmetika. Honung är ett utmärkt avsvällande medel och lugnande medel för luftvägarna, utför kardiopatiska funktioner och är en utmärkt avgiftningsmedel för levern. Det är riktigt bra mat för vår kropp och det är helt naturligt!
Grossist online honung
Vill du ha husdjur av hög kvalitet men vet inte vem du ska köpa av? Välj Apicoltura Laterza! Vi är ledande inom grossist-honung online av högsta kvalitet. Vi vill erbjuda det bästa av våra produkter, strikt tillverkade i Italien.