bigardens

Biodling

Nybörjare DIY Backyard Biodling

Biodling är som trädgårdsarbete. Här är de första stegen: frågor att ställa, utrustning som behövs och val av bi.

Biodling är som trädgårdsarbete. Här är de första stegen: frågor att ställa, utrustning som behövs och val av bi.

Varför behålla en bikupa?

Biodling är som trädgårdsarbete. Grönsaker och bin kräver ungefär samma tid och ansträngning. Bin hjälper grönsaker, blommor och andra trädgårdsväxter att frodas. Åh, och honungen (för att inte tala om glädjen av en ny aktivitet och att veta att du hjälper en pollinatör i trubbel).

Kim Flottum, Biodlarbloggaren, beskrev de första stegen. Behåll bin!

Initialt

Det finns olika saker att tänka på innan du blir biodlare, men de är inte annorlunda än att ta hand om hundar, katter, höns eller lamor.

Vart ska de ta vägen? Många nybörjare ser inte bortom sina bakgårdar, och det är bra, men ta inte bin, bakgårdar, zonindelning, grannar och familj för givet. Undersök först dem alla.

Kontrollera din gräsmatta, familj och trädgård

Har din trädgård plats för bikupor? En typisk stadstomt på ungefär en tiondels tunnland, till och med en så stor som en halv tunnland, kan rymma en eller två kolonier när det finns andra utrymmeskrav, till exempel en familj som använder bakgården för rekreationslek, matlagning, familjens husdjur, eller en blomster- eller grönsaksträdgård.

Din zonindelning tillåter bin? Du kanske bryter mot en kommunal förordning och zonindelningspolisen rynkar på näsan åt detta.

Din familj måste också godkänna. Din make, barn och husdjur bör känna till bin. Är honungsbistick allergiframkallande? En liten procent av befolkningen är allergisk (såsom jordnötter, skaldjur eller pepparrot). Kanske är du och inser det inte. Om du är osäker, inhämta en husläkares yttrande. Läskiga och dyra akutbesök.

Kom ihåg dina grannar

Grannar? Samma steg gäller. Detta gäller särskilt om du inte har tillhandahållit en skärm eller annan siktbarriär, eller om dina bikupor är ute i det fria. Även om biodling är laglig där du bor, är det inte värt det att tolerera din grannes hat. Ändra platser.

Om stadsfäder, familj och grannar godkänner, var extra försiktig. Utom synhåll, utom minne. Kolonier kan vara bruna, gröna, naturliga eller spräckliga. Om barn inte kan se dina bin, kommer de inte att störa dem. En häck av ettåriga växter som solrosor eller vintergröna växter som arborvitae, eller bredvid en byggnad som ditt garage. Detta får dina bin att flyga upp medan de lämnar sin kupa och återvända från ovansidan av skärmen, vilket förhindrar nära konfrontationer.

Hive stativ

Höj dina bikupor. Detta är ett enkelt, billigt bikupaställ. Den är sammansatt av cementerade 2×4:or. Bikuporna är 18 tum från marken för att skydda dem från skunks, och det finns utrymme mellan varje bikupa för täcker och honungssuper. Att sätta ner bikupor är obehagligt på baksidan och det är svårare att höja dem. Överväg barkkompost, gamla mattor, grus eller stenar runt dina bikupor för att minska smuts.

Bin bildar naturligt bikupor.

Honungsbin häckar i håligheter som är 2–3 kubikfot stora när de lämnas åt sig själva. Trädgropar och husbjälklag har ungefär den idealiska storleken. Bakgårdsbiodlaren visar ett typiskt trädbo i detta diagram. Naturliga bon är konstruerade så att honung lagras nära toppen och lindas runt boets utsidor (guldområdet), som omger boet som ett skyddande lager; pollen, huvudfödan, lagras under honungen (de vita områdena) mycket nära yngelområdet; och yngelboet, där drottningen lägger ägg och ungarna föds upp, ligger i den lägsta, mest skyddade delen av boet (bruna områden).

Bygg bikupor för bin

Istället för kammar som dinglar från toppen, föreställ dig en honungsbikoloni som en sfär. Dina bikupa bin kommer att bygga ett bo på liknande sätt. Honung på toppen, pollen runt boet och rugga nedanför. Kom ihåg planen.

Självskydd

Skaffa först säkerhetsutrustning. Bin kan trassla till ditt hår utan slöja. När det är varmt och de inte kommer att göra mycket smutsarbete, bär många biodlare keps och slöja.

Vid frekvent biarbete är en lätt jacka med fäst slöja ett lämpligt val. Om du behöver en drink eller kör till en annan beeyard, dra upp dragkedjan på slöjan.

Helt set

När du utför tungt biarbete, när vädret är dåligt och bina är griniga, eller när du måste arbeta snabbt innan mörkrets inbrott, behövs en hel bidräkt och handskar. Eftersom de är nya inom biodling använder många nybörjare biodlare denna utrustning. Bin på dina händer eller fingrar kan vara distraherande i början. Handskar rekommenderas om det är obekvämt. Vi råder dig att bära all skyddsutrustning du känner att du behöver eftersom om du känner dig obekväm utan hel kostym, handskar, etc., kommer du inte att trivas med arbetsbin och kommer att hitta skäl att inte gå till kupan… och din dagar som biodlare är räknade.

Rök

Biodlare älskar sina rökare. Rökare är cylindrar med bälg. Bränn långsamt barr, gammal säckväv, ruttnande trä eller kommersiellt rökbränsle i cylindern. En långsamt brinnande eld avger rök när bälgen kläms. När rök kommer inrs bikupan medan du arbetar händer två saker. För det första reagerar honungsbin på rök som om det vore en skogsbrand och deras naturliga livsmiljö (kommer du ihåg det ihåliga trädet?) är på väg att förtäras. Escape är det första försvaret, och arbetarbin kommer att äta så mycket honung de kan innan de åker till en ny koloni. Så när du jobbar lämnar de dig ifred. För det andra är bikupekommunikation kemisk; drottningen, arbetarna, ungarna och till och med drönare avger feromoner. Kemisk kommunikation lär andra bin vad de ska göra och när de ska sluta. Rök stör meddelanden och kommunikationen går sönder, så du kan gå in i en svärm och operera ensam eftersom ingen kan prata eller höra… kemiskt. Rök alltid.

Binas hem

Nu när vi har täckt säkerhetsutrustningen, utrymmet för att hålla dina bin och de verktyg du behöver, låt oss titta på lådorna du kan använda. Bin vistas i lådor på vertikala bivaxark. Dessa ark stöds upptill av en trästång som passar in i ett spår i lådan, och de andra tre sidorna är inkapslade i en “ram” av trä för att förhindra att de böjs. Detta foto föreställer en honungsfylld bivaxram.

Bee Space Needed

Bivax är fast men böjbart, därför använder biodlare trä- eller plastramar. De träinramade arken kallas “Ramar”. Tvärsnitt visar detta inuti. Notera de smala rammarginalerna. Bin navigerar i sitt “biutrymme” på detta sätt.

Beeframe-rekommendationer

Biodlare använder lådor och “ramar” i olika storlekar. Det finns 9,5-tums djupa lådor, 6,5-tums medium lådor och 5-7/8-tums grunda lådor. Djup låda som innehåller 10 ramar av bivax, honung och bin väger cirka 90 pund, medium cirka 40 pund och grunt cirka 30 pund.

Vissa biodlare, inklusive jag, använder lådor med samma höjd men färre ramar. Hur mycket du lyfter när du arbetar med dina bin påverkar ditt boxval. Alla 8-rams, medelstora lådor är lätta att använda och stör inte bina. Jag använder 3 medelstora lådor för drottningen och unga och 3 till för honungsförvaring. En typisk rekommendation är att använda 2 djupa lådor där drottningen och ungar bor, och medium för honungsförvaring. Vikt, utrymme och lokala biodlares rekommendationer spelar roll.

Italienare väljer honungsbin

Nu när du vet var dina bin kommer att bo och vilken typ av lådor du ska använda, vilken sort ska du skaffa? Det finns tre huvudtyper som är idealiska för nybörjare, men tidskrifter annonserar många fler. De flesta befordrade bin är bara versioner av dessa tre. Italienare är milda, produktiva, attraktiva och hanterbara. Gult dominerar. Vanligt bi.

Carniolan honungsbin

Carniolan bin är svarta, milda och krävande, även om de övervintrar bäst i hårt klimat. Vårpopulationer växer snabbt, så var redo att förhindra svärmar.

Ryssarna väljer honungsbin

Ryska bin är milda och oförutsägbara. De är fogliga. Vårens tillväxt är långsammare, men ändå snabb. De svärmar ibland, ibland inte. De är gula och mörka. De är svårare att hantera, men de är resistenta mot varroakvalster, vilket jag gillar. Mina bin är till stor del ryssar, italienare och karniolaner.

Köp bin

Ok, så Wal-Mart, Home Depot, Target, Lowes och Tractor Supply har inte biprodukter, än mindre bin (Tractor Supply har vår tidning, så sväng förbi om du inte prenumererar)… så var får du det här? Vem säljer bin? Att använda antingen biodlingsjournal är ett bra sätt att få bin eller drottningar till dina nu färdiga lådor och bikupor. Ring eller mig så skickar jag en kopia till dig; hitta sedan en leverantör som har bin och material. Lokala biodlarklubbar kan ha någon som säljer bin igen. Gå till vår Who’s Who-sektion, välj din stat och sedan en lokal klubb. Kontakta dem för lokal utrustning och bileverantörer. Kontrollera lokalt först för att spara fraktkostnader.

De flesta börjar med bin. Du kan hitta detaljerade instruktioner om hur du installerar bin i biblioteksböcker. Glöm inte din matare, bikupor och säkerhetsutrustning (handskar, rock, slöja). 10 tips för att etablera din första bikupa.

bianca-ackermann-ysM23buDfpA-unsplash

Din honung är unik på grund av detta.