En del honung säljs enligt de blommor som bina föda ur oftast för att producera honungen. Istället för att guida bina till en specifik blomma, måste en biodlare lära sig genom försök och misstag vilka växter som ger mest honung. Honung kommer i en mängd olika nyanser och smaker tack vare blommorna den kommer ifrån. Det kan vara fylligt eller ljust, mörkt eller ljust, mild smak eller robust smak. Biodlaren blandar vanligtvis honung till en jämn kvalitet så att den kan tillhandahållas och säljas år efter år.
Bivax
I de flesta regioner producerar biodling bivax som en biprodukt. Biodlare försöker ofta återvinna nyttigt bivax från trasiga eller oskyddade bikakor. De första stegen innebär att man dränerar eller extraherar så mycket honung som möjligt från kammarna. Ämnet sänks sedan ned i vatten vid en temperatur på cirka 63 grader Celsius (drygt 145 grader Fahrenheit). Vaxet kommer att smälta och flyta upp till ytan. När den har svalnat och stelnat kan vaxkakan tas bort och poleras för att användas i kamfoundation igen. Bortsett från att användas för att göra högkvalitativa ljus, används bivax också inom kosmetikasektorn, jordbruket, konsten och även i vissa industriella tillämpningar. Vax är den främsta anledningen till att bin sköts i vissa regioner. För att uttrycka det enkelt är vax ett mycket hållbart föremål som kan fraktas över stora avstånd och klara tuffa förhållanden utan att ta skada.
Pollinering
I sin roll som pollinatörer visar sig bin vara mest värdefulla. Honungsbiet är ansvarigt för att pollinera en stor del av de 90 eller så grödor som odlas i USA. Beroende på grödan kan en enda bikoloni vara värd allt från $20 000 till $80 000 helt enkelt genom att pollinera dessa grödor. Ingen har någonsin försökt kvantifiera binas betydelse för pollineringen av prydnadsväxter. Vissa växter i skogen och området genererar frön som fåglar och andra arter livnär sig på, vilket gör bin till en viktig del av ekosystemet.