Biodlarens standardsats innehåller en rökare för att skingra insekterna, en slöja för personligt skydd och handskar för de som är oerfarna eller allergiska mot bistick. ett tråkigt stålblad som kallas ett bikupaverktyg, för att ta bort ramarna och andra bikupor för undersökning; avlockningskniven för att öppna honungscellerna; och extraktorn för att centrifugera honungen från cellerna.

Bistick är smärtsamt.

Arbetarbisticket är hullingförsett, och när det sticker separeras det från biet. Den har en giftfylld giftpåse och muskler fästa som fortsätter att pressa sticket djupare in i vävnaden i flera minuter och ökar mängden giftskott. Istället för att ta tag i sticket och dra ut det, bör du skrapa ut det direkt. Ingen vänjer sig någonsin vid obehaget av ett bistick. Även om det första sticket kan orsaka visst ödem, utvecklar de flesta människor immunitet efter att ha blivit stucken några gånger.

Normal reaktion på ett bistick är omedelbar, akut smärta på platsen för sticket. Detta varar i några minuter, varefter det drabbade området kan bli rödare med en tum eller mer. Åskådare kanske inte märker svullnad förrän nästa dag. Ibland upplever personer som redan har allergier en allvarlig reaktion på ett stick. En sådan reaktion blir synlig på mindre än en timme och kan bestå av stora andningsbesvär, hjärtfel, chock, fläckig hud och talproblem. Dessa människor behöver snarast rådfråga en läkare.

homogeniserad honungssirap

Om flytande (silad, extraherad) honung önskas tillsätts ytterligare supersorter direkt ovanför yngelboet. När en är till stor del fylld är den upphöjd och en annan placeras under. Detta kan pågå tills alla tillgängliga behållare är fulla (var och en kan ta mellan 30 och 50 lb; 14 och 23 kg), eller tills nektarförrådet tar slut, beroende på vad som inträffar först. Honungen samlas upp från cellerna efter att bina har dränerat vattnet och förslutit det i honungen tills den når önskad konsistens, varvid kammarna tas bort. Honung som har skördats kokas snabbt till cirka 140 grader Fahrenheit (60 grader Celsius) för att minska dess tjocklek och döda eventuella jäsande jästsvampar. Slutligen kyls den snabbt, filtreras för att ta bort eventuellt vax eller pollenkorn och packas för försäljning.